Már rég rá jöttem 3D nyomtató építése után, és fejlesztései után hogy, elsődlegesen az építés és tervezés különböző lépéseit élveztem a legjobban. Így hát építsünk!

Nem is tudom, hogy az elektronikával vagy a mechanikával kezdjem….

Akkor az elektronika.

Mivel a Alpha2 (első nyomtatóm mintájára készítet második nyomtatóm, amin az új fejlesztéseket próbáltam. Ezeket a bevált upgrade-eket az első Alpha1 is alkalmaztam. Huha elég hosszú zárójeles informatív dumalett. Na, ezt már abba kéne hagyni, mert belezavarodnak az olvasók.) Kollégám/barátom igényt tart Alpha2-re, anyag árban át passzolom neki (amint a teszt időszak lezárul), ebből befolyó kevéske pénzből meg indítom a „GIGANTUX” projectet.

A Gigantux Project!

Saját elektronikát szeretnék alá rakni, amit szeretnék sok extra funkcióval ellátni.

Volt már egy RAMPS újragondolása, ami pár bakit eltekintve jól sikerült. Meg kellet hebrákolni oszt működik (Alpha 1 és Alpha2-őn is hiba nélkül).

Áááámmm de! Hálás köszönet a RAMPS fejlesztőnek, nagyon jó kezdő alap, rugalmas, alakítható, sokan használják. Problémáim: panel rögzítése, csatlakozók elhelyezkedése, maga a csatlakozók, FET-ek elhelyezkedése, stb. Ezek számomra nagy probléa. Mega2560 8bit-es ami főleg a mai világban nem sok. Alternatíva a ATSAM3X8E, vagy is a DUE (Arduino). Ami 32bites, meg 84Mhz-en is járathatod (gugliz rá, nem fogom itt a paramétereit felsorolni). Mega az 5V-os Sam meg 3,3V-os, erre készült is egy jel szintillesztő panel is „RIB” (RAMPS Interface Board) és van több DUE vagy is Sam alapokra épülő IO panel.

Nekem ez a moduláris felépítés tetszik, szeretem, kell nekem! Mert én szeretek benne turkálni, molyolni. És néha van az a ohhh bameg ezt nem kellet volna (minden félvezetőt működtető füst kiszabadulását eredményező tevékenység) be nem következik. Ha van tartalék alkatrészed akkor lépésről lépésre csere-bere, meg van a hiba. Nincs szükség mérő eszközre (De jobb, ha van!). Javítás egyszerűbb és még olcsóbb is! Ha Kínából rendelek egy Arduino Megát 2841Ft(most jelen idő intervallumban a BG-n), Arduino Due-t 4092Ft. Mouser-től posta nélkül 1db Mega (most jelen idő intervallumban) 3352Ft, Sam 2739Ft, ezekre még rá jön szállítási költség. Jó tudom, most az jön.. Jaj a Megánál van 500Ft difi, de a Due majdnem 1300Ft a ráfizetés. De ezeken a paneleken van egy csomó egyéb alkatrész is!

Beütött a krakh, nem mozog!

Minden mindennel egybe van növesztve (egy PCB minden alkatrésszel).
Kiforrasztottad a hibás alkatrészeket, és jön a csere.
Van raktár készleteden? Ha rendelsz alkatrészt nem éri meg egyesével rendelni. Legyen az, hogy van.
Be is forrasztod! Minden happy, nyomtatsz, estére meg is lesz a nagyinak a cica nyomat.

De ha moduláris!

Lépésről lépésre haladsz, Pákához hozzá sem kellet nyúlnod, egy mozdulattal a hibás alkatrészt eltávolítottad.
Tételezzük fel, itt is van raktár készleted, csere és nyomtatód nagyinak a cicát.
Melyik meddig tartót?

TQFP144-et kitudok cserélni „hagyományos ” pákával, de az nem 5 perc.
Meg azért otthonra egy használható hőlégfúvó állómást nem fogok fent tartani a levételhez, hogy egy évben 10-20 percet használjam (jó, zsugorcsőhöz az dukál, de az öngyújtó óccó).
És még csak a fő komponensek meghibásodásáról volt szó.
Idő a kulcs, én ezt tartom szemelőt.

Számomra fontos gyors, egyszerű javíthatóság.

Vezérlőm rövid speiifikációja:

 • Moduláris
 • Motorvezérlő kompatibilitás: A4988, TMC2100, TMC2130
 • MCU kompatibilitás: MEGA, SAM
 • Izolált FET meghajtás
 • PCB-n konfigurálhatóság
 • Egy ventilátorral lehessen hűteni a motor vezérlőket és a FET-eket
 • Két fej
 • Két extruder
 • Egy tárgyhűtő
 • Egy lézer modul

Szeretném ha X-Y-ban valami halk TMC dolgozzon. Z-ben az asztal lehet bármilyen motorvezérlő (keveset lép, nem baj a kattog), az extruderek sem igénylik, hogy „smooth motion” legyen.

Ez a tervezett project, sok homályban lévő részlettel. De ezt még kidolgozom.

Comming Soon!!!!

 • Vezérlő specifikációja
 • Vezérlő különböző tervei
 • Talán a mechanikáról is írok (CoreXY!!!!)

Písz Láv Juniti

Kommentek

⬆︎FEL