Egy 99-es Toyota Yaris 1.0 büszke tulajdonosa vagyok. Anno tanuló autónak vettem, de időközben nagyon megszerettem. Csak jókat tudnék róla írni.

De nem is ez a lényeg. Mindig is tuningoltam rajta, de nem mint a legtöbb ember, nem raktam rá sport légszűrőt, nem fúrtam szét a kipufogó dobot hogy sportosabb hangja legyen és még tuning matricát sem ragasztottam rá amivel 5+ lóerőt kapok darabonként.

Én inkább vettem visszapillantóba épített dash cam-et (tolató kamerával), nagy áramú usb töltő. És most 2DIN-es autórádió.

Bár azért volt vele dolgom mielőtt beépítem.

Facebook marketplace-en találtam a hirdetést, Mint hibás termék.
“Bekapcsol, működik. Hang nincs hibásként hirdetem. GGarancia és visszavásárlás nincs”
És mivel az ára is korrekt volt 6000 jó magyar forint, így úgy döntöttem ha nem tudom meg csinálni akkor sem bukok sokat.
Meg is vettem!

Számba vettem lehetőségeket:
-Végfok
-Audió keverő csiperke
-Beszívtam kategória

Még régebben volt egy hasonló projektem, de a finish vége felé, amikor már szereltem volna be akkor jöttemr á hogy 2DIN-es méreten az előlap túl nyúlik…
Phantom dvm-1800

Pedig annyira minden klappolt. Találtam egy jó kis orosz oldalt, ahol minden jót megtaláltam róla kapcsolási rajzot, FW-ket.

Mivel Phantom dvm-1800 2010-es cuccvolt, amit most vettem az meg 2013-as. (PCB feliratok alapján) Gondoltam erről is mindent megtalálok majd a neten.
Hát nem…

Ez a cucc annyira noname hogy semmit sem találtam. Csak képek alapján találtam valami hasonlót KGL-9001B…

De sem kapcsolási rajz, leírás, semmi…
Hát akkor jön “mire gondolt a költő” játék.

Mondanám hogy milyen profi vagyok 10 perc alatt életre kellettem a végfokot, de azért eléggé éreztem a mázli faktort.

Hiba feltárás menete.
Hiba jelenség: nincs hangja!
Ha nincs hang akkor végfok? Nedves újjal tapizni a végfok bemenetét hátha serceg. De nem, de jég hideg is maradt, pedig levettem a hűtőbordát. Adatlap elő nézzük a lábait. Táp megvan, nézzük a két kulcsfontosságú lábát, MUTE és Enable. Azok alacsony szinten vannak vagyis, némítva és tiltva van a végfok. Persze hogy nem melegszik.

Mi is adja ezeket a vezérlő jeleket? A mixer csiperke! Google a barátod elő is jön az adatlapja, nézzük a tápját az viszont sehol.

Nézzük a tápja merre sípol (Multiméter). Így eljutottam egy LDO-hoz 7809 de a bemenetén meg semmi feszej, akkor nyomozzuk tovább. Szerencsére csak kétrétegű a nyák így nem kell szuper látást elővennem :). Tápvonalt könnyű kiszúrni! Hiszen az szélesebb mint a többi. LDO bemenetén lévő táp zárlatos, így elkezdtem elvágni a vezetősávokat hogy behatároljam a zárlat helyét.

Így jutottam el a zárlat okozójához, amin igen csak meglepődtem. Egy nyamvadt 0805-ös kerámia kondenzátorhoz. De ez a zárlat haza is vágta az egy tranyót, ami pont az ominózus kondenzátor alatt volt. Több táp kör van benne, van egy készenléti ami folyamatosan megy (ez a beállítások egy részét tárolja és az időt), és van “gerinc” amiről a többi periféria kapja a tápot. Perifériáknak is külön kapcsolt tápja van. Ezek a rádió és a TV modul. DVD közvetlenül a gerincen van meg a navigáció is.

Elején lelkesen találtam egy spare tranyót. Sók nem beültetett alkatrész van a PCB-n de ott felejtettek egyik extra funkciónak plusz táp kört. Gondolom aki kigyomlálta a különböző felszereltségekhez táp köröket nem igazán mert hozzá nyúlni. Bár az előző képen alul lévő másik bekarikázott tranyó alatt nem használt tápkőrből a sallangot bent hagyta…

De egy későbbi hebrákolásnál kinyírtam a spare tranyót is, örültem válthatom ki. Szerencsére volt a fiókomban SOT-23 as P csatornás fet-em amit be tudtam hebrákolni.

Igazából itt már minden működött, majdnem. Mivel a kijelző mögött van a DVD és két SD kártya. Egyik SD a navigáció másik meg a zenéért. Ami szintén a DVD lejátszóról megy mint USB. Tehát jó lenne ha mozogna az a kijelző mechanika. Motor az jó, motor vezérlő is jó de az MCU-ból nem jön ki a vezérlő jel. Gondoltam rá motort kikapom és kézzel tudom mozgatni, de az nem az igazi. MCU 2 port lábba “halott” de miért, inkább tovább lépek.

Szerencsére PCB-n a testpontokat szépen feliratozták, találtam két érdekest “KEY3” és “KEY4”. Szkóppal figyeltem és gombokat nyomkodtam. Azt vártam hogy majd lesz valami SPI-os kommunikáció. Helyette sima feszosztós gombok. Na akkor elő fiókból egy jó kis Arduino nano.

Nem vagyok egy pro programozó, inkább lelkes kezdő. De oldjuk meg fejbl, meg így lehet tanulni. Mit is akartam, hát végig nyomkodtam aa cuccot és volt két gomb aminek nem volt semmi funkciója, fel és le nyíl. Ezekre kéne akkor a mozgást rátanítani. Mi is kell? Kis mozgás és végállásig, végállás szenzor van ez nem gond, de jó lenne ha esetleg DVD van benne és meg nyomom a lemez kiadót, akkor előtte lebukna a kijelző (mert hiába van szenzor szerint csukva, ő akkor is kiadja a lemezt). Ha már itt tartunk ha nyitva van és leveszem a gyújtást akkor csukja be, még sem maradjon nyitva ilyenkor.

Kábelgubanc lett, de végén vezetékeket méretre vágtam, nano zsugorcsőbe került, és kábelkötegelő meg rögzítette.

Be is építettem pici verdába, nagyon menő lett. Dolgoztam vele, ezt így többre értékelem mintha vennék egy új kütyüt.

Ez az én hülyeségem, ilyen jellegű projekteket fejben mindig úgy zárom hogy fogom a saccolt munka órákat 12 óra és hozzá egy órabért, mondjuk 1000 forint. Kijön 12e + 6e = 18e, de akkor is azt mondanám hogy meg érte ha 2x-es óradíjjal számolom. Kihívásnak jó volt és meg oldottam egy problémát.

Kommentek

⬆︎FEL